Energie Investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling voor ondernemers, en levert u direct belastingvoordeel op de inkomsten- of vennootschapsbelasting op. Naast de afschrijving van uw investeringen, mag u dus voor uw energiebesparende investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst.

Investeert u in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie? Dan kunt u EIA aanvragen.

Bespaar op energie én profiteer van een aanzienlijke fiscale korting

Met de EIA wil de overheid het Nederlandse bedrijfsleven aansporen tot energiebesparing en toepassing van duurzame energie. In 2019 is het budget voor deze regeling 147 miljoen euro. Wilt u in aanmerking komen voor deze fiscale aftrekpost? Dan moet uw investering wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Fiscaal voordeel van 11,25%

Als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie, kunt u in 2019 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van uw onderneming. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage en bedraagt ongeveer 11,25% van de goedgekeurde investeringskosten. De EIA kunt u naast de gewone investeringsaftrek toepassen.

En als een energieadvies leidt tot een energie-investering, of investeringen nodig zijn voor de integratie van het aangeschafte product in het bedrijfsproces, kunnen ook die kosten worden opgenomen in de aanvraag voor de EIA.

Welke investering komen in aanmerking voor de EIA?

Alle energiezuinige investeringen waarvoor u EIA kunt aanvragen staan op de ‘Energielijst’, zie onderstaande. De Energielijst bevat een groot aantal investeringen (bedrijfsmiddelen) die zijn ingedeeld in de categorieën:

  • Bedrijfsgebouwen
  • Processen
  • Transportmiddelen
  • Duurzame energie
  • Energieadvies

Investeert u in energiebesparende bedrijfsmiddelen of technieken die binnen deze categorieën vallen? Dan komen uw investeringen waarschijnlijk in aanmerking voor de EIA. Is dat niet het geval, maar investeert u wel in milieuvriendelijke apparatuur? Dan bestaan er wellicht mogelijkheden binnen de MIA/Vamil-regeling. Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag over de juiste keuze.

De Energielijst

De Energielijst wordt elk jaar rond december geactualiseerd en is gebaseerd op de wettelijke uitvoeringsregeling.

EIA aanvragen

U kunt het hele jaar door EIA aanvragen. Over het algemeen geldt wel dat u binnen drie maanden nadat u een verplichting bent aangegaan voor het kopen van het bedrijfsmiddel, een melding in moet dienen om in aanmerking te komen voor de EIA. En dat uw investering minimaal € 2.500 moet zijn.

Meer fiscaal voordeel met MIA & Vamil

Gaat u de gloei- of halogeenverlichting in uw bedrijfspand vervangen voor ledverlichting? Investeert u in andere energiebesparende apparatuur? DIRECTION vertelt u graag of uw investering voor EIA-subsidie in aanmerking komt. Investeert u ook in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan komt u wellicht ook in aanmerking voor de MIA en/of Vamil.

Heeft u recht op meer subsidie(s)?

Raadpleeg de subsidiewijzer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een actueel overzicht met subsidies en regelingen voor ondernemers in Nederland. Of plan een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze marktspecialisten.

Nieuws: Gerelateerd

Blijf op de hoogte met onze subsidienieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Relaties DIRECTION: