MILIEUINVESTERINGSAFTREK (MIA / VAMIL)

Investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of technieken levert u aanzienlijke fiscale voordelen op!

Zo kunt u in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

MIA / VAMIL

Voordelig investeren door MIA/Vamil

Als ondernemer kunt u financieel voordelig investeren in milieuvriendelijke apparatuur door gebruik te maken van de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Door de financiële drempel voor ondernemers te verlagen, vergemakkelijkt de MIA/Vamil regeling de marktintroductie en marktverbreding van een innovatief en milieuvriendelijk product. Op die manier probeert de overheid het gebruik van milieuvriendelijke apparatuur te stimuleren.

MIA

Dankzij de MIA kunt u – naast de afschrijving en andere fiscale voordelen – profiteren van een extra aftrekmogelijkheid. Afhankelijk van het type bedrijfsmiddel kunt u tot maar liefst 36% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst (over het kalenderjaar waarin het bedrijfsmiddel is aangeschaft). Daarover betaalt u dus geen belasting. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Vamil

De Vamil-regeling biedt de mogelijkheid om 75% van een investering in het jaar van aanschaf op een willekeurig moment af te schrijven. Daardoor wordt de fiscale winst vermindert en hoeft u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Dat levert vervolgens weer een liquiditeit- en een rentevoordeel op, doordat het betalen van belastingen naar de toekomst wordt verschoven.

Wilt u weten wat deze fiscale regelingen netto opleveren voor uw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op.

Neem contact op met onze expert Peter

Milieulijst MIA/Vamil

De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op de Milieulijst kunt u zien of uw milieuvriendelijke (of generieke) bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor de MIA/Vamil. De lijst wordt jaarlijks aangepast en gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Staat uw milieuvriendelijke bedrijfsmiddel of vernieuwende milieuvriendelijke techniek niet op de lijst, maar voldoet die wel aan de criteria voor opname op de Milieulijst? Dan kunt u een voorstel doen om het bedrijfsmiddel alsnog op te laten nemen in de milieulijst.

Komt u in aanmerking voor subsidie?

Heeft u advies of hulp nodig bij het aanvragen? Onze subsidie experts helpen u graag. Gaat u ook in energiebesparende maatregelen investeren of kunt u geen MIA/Vamil aanvragen? Dan is de EIA-regeling (energie-investeringsaftrek) wellicht ook interessant voor u. Doordat wij technische expertise in huis hebben op het gebied van duurzame energie kunnen we u een compleet advies geven zodat u een keuze kunt maken voor de meest rendabele technologie om in te investeren. Met de door ons ontwikkelde rekenmodellen kunnen we voor uw specifieke situatie de terugverdientijden en opbrengsten uit subsidies van verschillende geschikte technologieën met elkaar vergelijken.

Direction Subsidieadviseurs kan het gehele subsidietraject verzorgen van een inventarisatie van de mogelijkheden, het indienen van de aanvraag tot begeleiding bij de verantwoording naar de subsidiegever nadat u een subsidie heeft verkregen.

Interesse? Wij gaan direct voor je aan de slag.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Het laatste MIA/VAMIL nieuws.

 • Nieuws

  Miljoenen extra voor MIA/VAMIL

 • Nieuws

  2 miljard voor SDE+ voorjaar 2020

 • Hoeveel kost het me om jullie in te schakelen?

  Vraag
 • Ik probeer zelf een aanvraag in te dienen, maar ik loop vast in het proces. Kunnen jullie me alsnog helpen?

  Vraag
 • Ik wil iets ontwikkelen wat al wel bestaat maar ik doe het anders, is dat nieuw genoeg?

  Vraag
 • Ik word door mijn opdrachtgever betaald voor R&D-werkzaamheden; mag ik daarnaast ook WBSO aanvragen voor dezelfde werkzaamheden?

  Vraag
 • Kan ik bij jullie ook terecht voor subsidies die niet op jullie website staan vermeld?

  Vraag
 • Mag ik subsidie aanvragen voor een project waar ik al mee begonnen ben?

  Vraag
 • Waar krijg ik precies subsidie voor?

  Vraag