MIA\Vamil, Milieu-investeringsaftrek

Investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of technieken levert je aanzienlijke fiscale voordelen op! Zo kun je in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de MIA\Vamil

Als ondernemer kun je financieel voordelig investeren in milieuvriendelijke apparatuur door gebruik te maken van de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Door de financiele drempel voor ondernemers te verlagen vergemakkelijkt de MIA\Vamil regeling de adoptie van innovatieve en milieuvriendelijke producten en technieken onder bedrijven. Op die manier probeert de overheid het gebruik van milieuvriendelijke apparatuur te stimuleren.

MIA

Dankzij de MIA kun je – naast de afschrijving en andere fiscale voordelen – profiteren van een extra aftrekmogelijkheid. Afhankelijk van het type bedrijfsmiddel kun je in 2022 tot maar liefst 45% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst (over het kalenderjaar waarin het bedrijfsmiddel is aangeschaft). Daarover betaal je dus geen belasting. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Vamil

De Vamil-regeling biedt de mogelijkheid om 75% van een investering in het jaar van aanschaf op een willekeurig moment af te schrijven. Daardoor wordt de fiscale winst vermindert en hoef je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Dat levert vervolgens weer een liquiditeit- en een rentevoordeel op, doordat het betalen van belastingen naar de toekomst wordt verschoven.

Wil je weten wat deze fiscale regelingen netto opleveren voor jouw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op.

Neem contact op met onze expert Peter

Milieulijst MIA\Vamil

De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op de Milieulijst kun je zien of jouw milieuvriendelijke (of generieke) bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor de MIA\Vamil. De lijst wordt jaarlijks aangepast en gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Staat jouw milieuvriendelijke bedrijfsmiddel of vernieuwende milieuvriendelijke techniek niet op de lijst, maar voldoet die wel aan de criteria voor opname op de Milieulijst? Dan kun je een voorstel doen om het bedrijfsmiddel alsnog op te laten nemen in de milieulijst.

Kom je in aanmerking voor MIA\Vamil subsidie?

Heb je advies of hulp nodig bij het aanvragen? Onze subsidie experts helpen jou graag. Ga je ook in energiebesparende maatregelen investeren of kun je geen MIA\Vamil aanvragen? Dan is de EIA-regeling (energie-investeringsaftrek) wellicht ook interessant voor jou. Doordat wij technische expertise in huis hebben op het gebied van duurzame energie kunnen we u een compleet advies geven zodat je een keuze kunt maken voor de meest rendabele technologie om in te investeren. Met de door ons ontwikkelde rekenmodellen kunnen we voor uw specifieke situatie de terugverdientijden en opbrengsten uit subsidies van verschillende geschikte technologieën met elkaar vergelijken.

DIRECTION subsidieadviseurs kan het gehele subsidietraject verzorgen van een inventarisatie van de mogelijkheden, het indienen van de aanvraag tot begeleiding bij de verantwoording naar de subsidiegever nadat je een subsidie hebt verkregen.

MIA\Vamil aanvragen?

Neem contact met ons op of plan een vrijblijvende video afspraak in.

Contact met DIRECTION 
Video-afspraak inplannen

Interesse? Wij gaan direct voor je aan de slag.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Het laatste MIA/VAMIL-nieuws.

 • Nieuws

  Belangrijkste subsidienieuws Prinsjesdag 2022

 • Nieuws

  Veranderingen MIA\Vamil en EIA 2022 t.o.v. 2021 

 • Nieuws

  Belangrijkste subsidienieuws Prinsjesdag

 • Nieuws

  MIA\Vamil : kleinere investeringen in milieuvriendelijke technieken in 2020

 • Nieuws

  EIA en MIA\Vamil

 • Nieuws

  BELANGRIJKSTE SUBSIDIENIEUWS VOLGENS MILJOENENNOTA 2021

 • Nieuws

  MIA\Vamil in 2019

 • Nieuws

  Invest-NL stimuleert duurzaamheid en innovatie in Nederland

 • Nieuws

  Miljoenen extra voor MIA/VAMIL

Veelgestelde vragen.

 • Hoeveel kost het me om jullie in te schakelen?

  Vraag
 • Ik probeer zelf een aanvraag in te dienen, maar ik loop vast in het proces. Kunnen jullie me alsnog helpen?

  Vraag
 • Kan ik bij jullie ook terecht voor subsidies die niet op jullie website staan vermeld?

  Vraag
 • Hoe ziet een subsidietraject met DIRECTION eruit?

  Vraag