ENERGIE INVESTERINGSAFTREK (EIA)

EIA

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers, en levert u direct belastingvoordeel op de inkomsten- of vennootschapsbelasting op. Naast de gebruikelijke afschrijving van uw investeringen mag u dus voor uw energiebesparende investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Investeert u in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie? Dan kunt u EIA aanvragen. De EIA geldt voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren.

Bespaar op energie én profiteer van een aanzienlijke fiscale korting

Met de EIA wil de overheid het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren tot investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie. In 2020 is het budget voor deze regeling 147 miljoen euro. Wilt u in aanmerking komen voor deze fiscale aftrekpost? Dan moet uw investering wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Neem contact op met onze expert Peter

Fiscaal voordeel van 11,25%

Als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie, kunt u in 2020 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van uw onderneming. Hier vallen zowel aanschaf- als voortbrengingskosten onder. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage en bedraagt ongeveer 11,25% van de goedgekeurde investeringskosten. De EIA kunt u naast de gewone investeringsaftrek toepassen. Als een energieadvies leidt tot een energie-investering, of investeringen nodig zijn voor de integratie van het aangeschafte product in het bedrijfsproces, kunnen die kosten ook worden opgenomen in de aanvraag voor de EIA.

Welke investering komen in aanmerking voor de EIA?

Alle energiezuinige investeringen waarvoor u EIA kunt aanvragen staan op de ‘Energielijst’ (zie onderstaande). De Energielijst bevat een groot aantal investeringen (bedrijfsmiddelen) die zijn ingedeeld in zeven categorieën:

 • Bedrijfsgebouwen
 • Processen
 • Transportmiddelen
 • Duurzame energie
 • Energiebalancering
 • Energietransitie
 • Energieadvies, maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan

Investeert u in energiebesparende bedrijfsmiddelen of technieken die binnen deze categorieën vallen? Dan komen uw investeringen waarschijnlijk in aanmerking voor de EIA. Is dat niet het geval, maar investeert u wel in milieuvriendelijke apparatuur? Dan bestaan er wellicht mogelijkheden binnen de MIA/Vamil-regeling. Doordat wij technische expertise in huis hebben op het gebied van duurzame energie kunnen we u een compleet advies geven zodat u een keuze kunt maken voor de meest rendabele technologie om in te investeren. Met de door ons ontwikkelde rekenmodellen kunnen we voor uw specifieke situatie de terugverdientijden en opbrengsten uit subsidies van verschillende geschikte technologieën met elkaar vergelijken.

Direction Subsidieadviseurs kan het gehele subsidietraject verzorgen, startend met een inventarisatie van de mogelijkheden, het indienen van de aanvraag en tot slot het begeleiden bij de verantwoording naar de subsidiegever nadat u een subsidie heeft verkregen. Neem gerust contact met ons op, wij adviseren u graag over de juiste keuze.

De Energielijst

De Energielijst wordt elk jaar rond december geactualiseerd en is gebaseerd op de wettelijke uitvoeringsregeling.

EIA aanvragen

U kunt het hele jaar door EIA aanvragen. Over het algemeen geldt wel dat u binnen drie maanden nadat u een verplichting bent aangegaan voor het kopen van het bedrijfsmiddel een melding in moet dienen om in aanmerking te komen voor de EIA en dat uw investering minimaal €2.500 moet zijn.

Meer fiscaal voordeel met MIA & Vamil

Gaat u de gloei- of halogeenverlichting in uw bedrijfspand vervangen voor ledverlichting? Investeert u in andere energiebesparende apparatuur? DIRECTION vertelt u graag of uw investering voor EIA-subsidie in aanmerking komt. Investeert u ook in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan komt u wellicht ook in aanmerking voor de MIA en/of Vamil.

Heeft u recht op meer subsidie(s)?

Raadpleeg de subsidiewijzer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een actueel overzicht met subsidies en regelingen voor ondernemers in Nederland. Of plan een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze marktspecialisten.

Interesse? Wij gaan direct voor je aan de slag.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Hoeveel kost het me om jullie in te schakelen?

  Vraag
 • Ik probeer zelf een aanvraag in te dienen, maar ik loop vast in het proces. Kunnen jullie me alsnog helpen?

  Vraag
 • Ik wil iets ontwikkelen wat al wel bestaat maar ik doe het anders, is dat nieuw genoeg?

  Vraag
 • Ik word door mijn opdrachtgever betaald voor R&D-werkzaamheden; mag ik daarnaast ook WBSO aanvragen voor dezelfde werkzaamheden?

  Vraag
 • Kan ik bij jullie ook terecht voor subsidies die niet op jullie website staan vermeld?

  Vraag
 • Mag ik subsidie aanvragen voor een project waar ik al mee begonnen ben?

  Vraag
 • Waar krijg ik precies subsidie voor?

  Vraag
 • Nieuws

  Maatregelen Corona

 • Nieuws

  2 miljard extra budget voor SDE+ voorjaarsronde 2020