EIA-subsidie

Investeert jouw bedrijf in energiezuinige technieken of duurzame energie? Laten we dan kijken of je gebruik kunt maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Naast een lagere energierekening levert deze fiscale regeling gemiddeld 11% voordeel op.

Lagere energierekening én fiscaal voordeel met de EIA-subsidie

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers, en levert jou direct belastingvoordeel op de inkomsten- of vennootschapsbelasting op. Naast de gebruikelijke afschrijving van jouw investeringen mag je dus voor jouw energiebesparende investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Investeer je in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie? Dan kunt u EIA aanvragen. De EIA geldt voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren.

Bespaar op energie én profiteer van een aanzienlijke fiscale korting

Met de EIA wil de overheid het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren tot investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie. In 2022 is het budget voor deze regeling 149 miljoen euro. Wil je in aanmerking komen voor deze fiscale aftrekpost? Dan moet jouw investering wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Neem contact op met onze expert Peter

Fiscaal voordeel van 11 %

Als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie, kun je in 2022 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van jouw onderneming. Hier vallen zowel aanschaf- als voortbrengingskosten onder.  Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om ook de kosten voor een energieadvies, EPA-maatwerkadvies of CO2-emissiereductieplan mee te nemen. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage en bedraagt ongeveer 11% van de goedgekeurde investeringskosten. De EIA kun je naast de gewone investeringsaftrek toepassen.

Welke investering komen in aanmerking voor de EIA?

Alle energiezuinige investeringen waarvoor je EIA kunt aanvragen staan op de ‘Energielijst’ (zie onderstaande). De Energielijst bevat een groot aantal investeringen (bedrijfsmiddelen) die zijn ingedeeld in zeven categorieën:

 • Bedrijfsgebouwen
 • Processen
 • Transportmiddelen
 • Duurzame energie
 • Energiebalancering
 • Energietransitie
 • Energieadvies, maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan

Investeer je in energiebesparende bedrijfsmiddelen of technieken die binnen deze categorieën vallen? Dan komen jouw investeringen waarschijnlijk in aanmerking voor de EIA. Is dat niet het geval, maar investeer je wel in milieuvriendelijke apparatuur? Dan bestaan er wellicht mogelijkheden binnen de MIA/Vamil-regeling. Doordat wij technische expertise in huis hebben op het gebied van duurzame energie kunnen we je een compleet advies geven zodat je een keuze kunt maken voor de meest rendabele technologie om in te investeren. Met de door ons ontwikkelde rekenmodellen kunnen we voor jouw specifieke situatie de terugverdientijden en opbrengsten uit subsidies van verschillende geschikte technologieën met elkaar vergelijken.

DIRECTION subsidieadviseurs kan het gehele subsidietraject verzorgen, startend met een inventarisatie van de mogelijkheden, het indienen van de aanvraag en tot slot het begeleiden bij de verantwoording naar de subsidiegever nadat je een subsidie hebt verkregen. Neem gerust contact met ons op, wij adviseren je graag over de juiste keuze.

De Energielijst

De Energielijst wordt elk jaar rond december geactualiseerd en is gebaseerd op de wettelijke uitvoeringsregeling.

EIA aanvragen

Je kunt het hele jaar door EIA aanvragen. Over het algemeen geldt wel dat je binnen drie maanden nadat je een verplichting bent aangegaan voor het kopen van het bedrijfsmiddel een melding in moet dienen om in aanmerking te komen voor de EIA en dat uw investering minimaal €2.500 moet zijn.

Meer fiscaal voordeel met MIA & Vamil

Ga je de gloei- of halogeenverlichting in jouw bedrijfspand vervangen voor ledverlichting? Investeer je in andere energiebesparende apparatuur? DIRECTION vertelt je graag of jouw investering voor EIA-subsidie in aanmerking komt. Investeer je ook in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kom je wellicht ook in aanmerking voor de MIA en/of Vamil.

Heb je recht op meer subsidie(s)?

Raadpleeg de subsidiewijzer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een actueel overzicht met subsidies en regelingen voor ondernemers in Nederland. Of plan een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze marktspecialisten.

Meer weten over de EIA subsidie?

Neem contact met ons op of plan een vrijblijvende video-afspraak in.

Contact met DIRECTION 
Video-afspraak inplannen

Interesse? Wij gaan direct voor je aan de slag.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Het laatste EIA-nieuws.

 • Nieuws

  Belangrijkste subsidienieuws Prinsjesdag 2022

 • Nieuws

  Veranderingen MIA\Vamil en EIA 2022 t.o.v. 2021 

 • Nieuws

  Belangrijkste subsidienieuws Prinsjesdag

 • Nieuws

  1,7 miljard geinvesteerd in energiebesparing in 2020

 • Nieuws

  EIA en MIA\Vamil

 • Nieuws

  BELANGRIJKSTE SUBSIDIENIEUWS VOLGENS MILJOENENNOTA 2021

Veelgestelde vragen.

 • Hoeveel kost het me om jullie in te schakelen?

  Vraag
 • Ik probeer zelf een aanvraag in te dienen, maar ik loop vast in het proces. Kunnen jullie me alsnog helpen?

  Vraag
 • Kan ik bij jullie ook terecht voor subsidies die niet op jullie website staan vermeld?

  Vraag
 • Hoe ziet een subsidietraject met DIRECTION eruit?

  Vraag
Gerelateerde cases