IT-sector: Smart Industry, Smart society

Sector

Op digitaal vlak behoort Nederland wereldwijd tot de absolute top. Zo wordt Nederland op de derde plek gerangeerd in het wereldwijde Network Readiness Index, net achter Zweden en Singapore. De ICT-sector is een bron van innovatieve producten en diensten, dat zorgt weer voor economische groei. Daarom stimuleert de overheid ICT-bedrijven met verschillende vormen van subsidie en fiscale regelingen.

Economisch belang van ICT groeit

De ICT-sector is een belangrijke facilitator van digitalisering in andere sectoren. Van de landbouw en de gezondheidszorg tot het onderwijs, logistiek en duurzaamheid: geen sector kan nog zonder ICT. Elke sector kent zo zijn eigen ICT-uitdagingen, maar er zijn ook veel dwarsverbanden. Vaak kan de ene succesvolle toepassing van een ICT-oplossing in een sector ook worden toegepast in een andere sector. Technologieën zoals Artificial Intelligence (AI), blockchain en Robotic Process Automation (RPA) zijn mooie voorbeelden hiervan. Door de vele toepassingen en steeds verdere integratie van digitale technieken in onze maatschappij levert de ICT-sector een relatief grote bijdrage aan de economische groei van Nederland.

Smart industry. Smart society.

Kansen door digitalisering

De ICT-sector verandert radicaal door nieuwe technologieën. Slimme industrieën hebben een grote kostenefficiëntie en kunnen heel flexibel produceren, zowel in termen van het product (specificaties, kwaliteit, design), het volume, als de levertijd. Zo biedt digitalisering dus veel meer mogelijkheden voor maatwerk. Door de verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties (‘Internet of Things’) ontstaan dus nieuwe manieren van produceren, nieuwe businessmodellen en nieuwe sectoren. Deze ontwikkeling biedt kansen voor de Nederlandse industrie, mede door de sterke positie van Nederland in design, systeemontwerp en logistiek.

ICT-innovaties voor economische groei

Een versnelde ontwikkeling en optimale integratie van ICT versterkt de internationale concurrentiepositie van Nederland en zorgt voor meer export, werkgelegenheid en welvaart. Je begrijpt: voor de overheid staat de verdere ontwikkeling van de ICT-sector hoog op de agenda.

Subsidiemogelijkheden

Investeer je in nieuwe technieken, diensten of software? Dan kun je o.a. subsidie of afdrachtvermindering aanvragen voor:

  • De loonkosten voor betrokken werknemers (WBSO)
  • De kosten voor onderzoek en ontwikkeling (MIT & WBSO)

Vraag jij je af of jouw (R&D-) projecten zich lenen voor een subsidie? Wil je de slagingskans van jouw subsidieaanvraag vergroten? Ons subsidieadviesbureau is je graag van dienst. Door onze uitgebreide kennis op het gebied van ICT-subsidies, mogen wij verschillende ICT-dienstverleners tot onze klantenkring rekenen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen maken we uw innovatiedromen waar.

Veelgestelde vragen.

  • Hoeveel kost het me om jullie in te schakelen?

    Vraag
  • Ik probeer zelf een aanvraag in te dienen, maar ik loop vast in het proces. Kunnen jullie me alsnog helpen?

    Vraag
  • Ik wil iets ontwikkelen wat al wel bestaat maar ik doe het anders, is dat nieuw genoeg?

    Vraag WBSO
  • Ik word door mijn opdrachtgever betaald voor R&D-werkzaamheden; mag ik daarnaast ook WBSO aanvragen voor dezelfde werkzaamheden?

    Vraag WBSO
  • Kan ik bij jullie ook terecht voor subsidies die niet op jullie website staan vermeld?

    Vraag
  • Mag ik subsidie aanvragen voor een project waar ik al mee begonnen ben?

    Vraag WBSO
  • Waar krijg ik precies subsidie voor?

    Vraag WBSO