Uitbreiding DEI-subsidie en inzet op CO2-reductie

9 januari 2019

De subsidieregeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) is per 2019 ingrijpend veranderd. De voorwaarde CO2-reductie is belangrijker geworden en er zijn nieuwe thema’s bijgekomen.  Daarnaast zal RVO de voorstellen voortaan op volgorde van binnenkomst behandelen.

Naar verwachting gaat de regeling in februari 2019 open. De DEI was voorheen bedoeld als etalage van energie-innovaties. Nederlandse bedrijven demonstreerden hun technologieën met export als oogmerk. Vanaf nu is het accent verschoven naar de doelen van het Klimaatakkoord.

Accent op CO2-reductie

Vooral de bijdrage aan CO2-reductie is belangrijk. Daarnaast zijn innovaties welkom rond flexibilisering van het elektriciteitssysteem en optimale benutting van het energielandschap. Belangrijk bij de beoordeling is de slagingskans van de innovatie in de markt en maatschappij.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Een andere belangrijke verandering is de aanvraagprocedure. De DEI heeft geen tenders meer. Bedrijven kunnen het hele jaar door aanvragen volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Complete projectvoorstellen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Voordeel is dat bedrijven kunnen indienen wanneer het hen uitkomt, tot het budget is uitgeput.

Klimaatakkoord

Vanuit het Klimaatakkoord reserveert het Kabinet extra geld in zogeheten klimaatenveloppen. Een deel van dat geld is bedoeld voor pilot- en demonstratieprojecten. Om één loket te maken voor deze projecten krijgen de budgetten van het Klimaatakkoord een plek binnen de DEI.

Voorlopige planning DEI-subsidie

 • 1 februari 2019 – publicatie in de Staatscourant
 • aanvragen mogelijk vanaf 4 februari 2019
 • april 2019 opening aanvragen voor aardgasloze projecten
 • 13 augustus 2019, 17.00 uur – sluiting aanvragen voor aardgasloze projecten
 • 24 september 2019, 17.00 uur – sluiting aanvragen kortlopende projecten
 • 31 december 2019, 17.00 uur – sluiting overige aanvragen

Specifieke, kortlopende projecten

Ondernemers kunnen naast de reguliere DEI-projecten kortlopende projecten indienen. Deze hebben een looptijd tot eind 2019 (als een deelnemer € 125.000 subsidie of meer ontvangt). Of de looptijd is maximaal 1 jaar (als alle deelnemers minder dan € 125.000 ontvangen).

Het gaat om projecten die specifiek gaan over:

 • CO2-reductie in de industrie, inclusief CO2-afvang en -opslag (CCS) en recycling
 • aardgasloze woningen, wijken en gebouwen, inclusief maatschappelijk vastgoed
 • flexibilisering van het elektriciteitssysteem
 • ruimtelijke inpassing van grootschalig opgewekte elektriciteit via wind en zon

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de DEI, neemt u dan contact op met DIRECTION subsidieadviseurs op 0341-560907 of per email: info@direction.nl

bron: rvo.nl

Nieuws: Gerelateerd

Blijf op de hoogte met onze subsidienieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.