MIT subsidie voor innovatie MKB-ondernemers

25 februari 2019

Binnenkort gaat de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren weer open (MIT). Deze subsidie richt zich op innovatieve MKB-ondernemers.

De instrumenten voor 2019 zijn:

 • Haalbaarheidsprojecten
  Studies naar de economische en technische haalbaarheid van een beoogde innovatie of toekomstig project. Bij een haalbaarheidsstudie kunt u denken aan literatuuronderzoek, concurrentieanalyses, inventarisatie van beschikbare technologie eventueel aangevuld met een technische pilot. Deze subsidie bedraagt in 2019 maximaal € 20.000.
 • R&D-samenwerkingsprojecten
  Een samenwerkingsverband van minimaal 2 MKB-ondernemers. Een samenwerkingsproject, voor gezamenlijke rekening en risico, is gericht op de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. De maximale subsidie per project is € 200.000 voor een klein samenwerkingsproject of € 350.000 voor een groot samenwerkingsproject.
 • Kennisvouchers
  Een ‘waardebon’ waarmee u als MKB-ondernemer een kennisvraag met betrekking tot vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten kan laten beantwoorden door een kennisinstelling. De subsidie bedraagt maximaal € 3.750.

Openstelling 2019:

 • Aanvragen voor haalbaarheidsprojecten en kennisvouchers kunnen vanaf 9 april t/m 10 september 2019 ingediend worden. Deze aanvragen worden volgens het first-come-first-serve principe afgehandeld. In de praktijk is indienen op de openingsdag noodzakelijk voor de haalbaarheidsprojecten.
 • Aanvragen voor R&D-samenwerkingsprincipe kunnen vanaf 11 juni t/m 10 september 2019 ingediend worden. Deze aanvragen worden gerangschikt op basis van punten (tender). De projecten die het hoogst scoren, ontvangen subsidie.

Diverse provincies hebben inmiddels hun openstelling en budgetten bekend gemaakt. De nationale MIT-regeling is echter nog niet gepubliceerd. Toch is dit al een goed moment om contact op te nemen om de subsidiemogelijkheden van een beoogd project door te spreken.

Nieuws: Gerelateerd

Blijf op de hoogte met onze subsidienieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.