Corona-OverbruggingsLening

Vanaf 29 april 2020 kunnen groeibedrijven aanspraak maken op een speciaal overbruggingskrediet, de COL (Corona-OverbruggingsLening).

6 mei 2020

Update:

Ruim €500 miljoen corona-overbruggingskrediet aangevraagd

Voor de Corona-OverbruggingsLening (COL) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scale-ups (TOPSS) is sinds de openstelling op 29 april al meer dan €500 miljoen krediet aangevraagd door ruim 1.000 startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers.

In eerste instantie was er voor de COL €100 miljoen uitgetrokken. In één week hebben ruim 1.000 bedrijven al voor €385 miljoen aan leningen aangevraagd. Dit bedrag is veel meer dan de ROM’s hadden verwacht. De ROM’s (Regionale Ontwikkelings Maatschappijen) zijn de uitvoerders van deze regeling. Onderstaande afbeelding verduidelijkt de hierboven geschreven tekst (bron: rom-nederland.nl).

De €100 miljoen van de COL was een eerste aanzet. Op basis van onderzoek was het al duidelijk dat er minimaal €350 miljoen nodig zou zijn om startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers te helpen in de crisis. Dat er nu al voor bijna vier keer het budget is aangevraagd geeft aan dat de nood hoog is bij innovatief Nederland.

Voor de TOPSS-regeling heeft Invest-NL eveneens €100 miljoen uitgetrokken. In de eerste week kwamen er al 21 aanvragen binnen. Deze 21 aanvragen hebben een totale financieringsbehoefte van ruim €130 miljoen zoals te zien is in onderstaande afbeelding (bron: rom-nederland.nl).

Bericht: 06-05-2020

Ondersteuning bij economische gevolgen Corona

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) voeren deze regeling op verzoek van het kabinet uit.

Met dit overbruggingskrediet krijgen startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers ondersteuning voor de economische gevolgen van het coronavirus. Het gaat hierbij om bedrijven die overwegend met extern eigen vermogen gefinancierd zijn. De leningen variëren tussen de €50.000 en €2 miljoen. Bij bedragen boven de €250.000 wordt er 25% cofinanciering verwacht van aandeelhouders of andere investeerders. Het rentetarief is 3%. Aanvragen onder de €500.000 worden binnen vier tot negen werkdagen afgehandeld. Voor aanvragen boven de €500.000 is dit drie werkweken.

Voor aanvullende informatie kunt u hier terecht.