1,7 miljard geinvesteerd in energiebesparing in 2020

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven samen voor ruim 1,7 miljard euro aan investeringen in energiezuinige maatregelen gemeld. Dit blijkt uit het jaarbericht 2020 van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

16 juni 2021

EIA in 2020

De EIA leverde naar verwachting een voordeel van € 144 miljoen euro voor Nederlandse bedrijven die investeerden in energiebesparende investeringen. Deze energie-investeringen realiseren een energiebesparing vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 326.000 huishoudens, aldus de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

11.000 bedrijven maken gebruik van de EIA

Ten opzichten van 2019 is in 2020 het totaal gemelde investeringsbedrag voor de EIA toegenomen met 2,4%. Ruim 11.000 ondernemers maakten gebruik gemaakt van de regeling. In totaal zijn er 19.450 meldingen gedaan, waarbij de provincie Noord-Brabant koploper is met 3.732 meldingen.

De hoogste investeringen in energiebesparende technieken kwamen voor rekening van de industrie met 700 miljoen euro. Ten opzichte van 2019 is dit een afname van 60 miljoen euro. De gebouwde omgeving staat op een goede nummer twee met 572 miljoen euro aan investeringen, een toename met 15 miljoen euro.

In transportmiddelen zijn dit jaar bijna evenveel investeringen gedaan als het jaar daarvoor.
Het totale investeringsbedrag voor duurzame energie is toegenomen met een stijging van 13%, uitkomend op een bedrag van 250 miljoen euro.

Energiebesparende investeringen

Net als in de afgelopen jaren vroegen ondernemers de EIA vooral aan voor investeringen in zonnepanelen, led-armaturen en warmtepompen. Dit zijn technieken die bij veel ondernemers bekend zijn en waarin de MKB-sector ruimschoots in investeert. In de industriesector is er bijna 230 miljoen euro geïnvesteerd in technische voorzieningen voor bestaande processen die energiebesparing opleveren. Zo is de transkritische CO2-koelinstallatie is een gewilde investering in de industrie.

Dat ondernemers steeds meer investeren in energiebesparende maatregelen is duidelijk te zien in het investeringspatroon van de afgelopen 23 jaar. In het eerste jaar van het bestaan van de EIA werd bijna 500 miljoen euro uitgegeven aan energiebesparende investeringen. Dit is ondertussen bijna verviervoudigd met 1,7 miljard euro.

EIA 2020

(Bron en praktijkverhalen: RVO jaarcijfers EIA)

Meer informatie over de EIA?

Je kunt het hele jaar door EIA aanvragen. Over het algemeen geldt wel dat je binnen drie maanden nadat je een verplichting bent aangegaan voor het kopen van het bedrijfsmiddel een melding in moet dienen om in aanmerking te komen voor de EIA en dat uw investering minimaal €2.500 moet zijn.

Voor vragen en informatie, neem met ons contact op.