Zorggroep Noordwest-Veluwe realiseert eerste energieneutrale zorgcentrum

“Zonder DIRECTION was dit nooit gelukt.”

Cases

Aan de rand van het bos in Ermelo, midden tussen de bomen, vind je de spiksplinternieuwe woonwijk Oranjepark, met daarin woonzorgcentrum Kroondomein. De buurt en het zorgcentrum zijn ontwikkeld door Zorggroep Noordwest-Veluwe en gebaseerd op het Duitse Liebenau-principe: een concept waarin meergeneratie-buurten, circulaire samenlevingen en sociale samenhang voorop staan. Samen met DIRECTION subsidieadviseurs werkten zij aan de financiering van het Kroondomein.

De klant
Zorggroep Noordwest-Veluwe is een organisatie die zorg-, woon- en welzijnsdiensten in Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten biedt. In totaal zijn er 14 locaties verspreid over deze regio. Een van deze locaties is het Kroondomein in het Oranjepark. Het Oranjepark is een oud instellingsterrein waar verzorgingshuizen zoals de Dillenburg nu nog staan. Deze zullen op den duur verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe woonvoorzieningen die het Oranjepark zal gaan bieden. De nieuwe weg die de Zorggroep met het Oranjepark inslaat heeft geresulteerd in een uniek concept dat op deze manier nog niet in Nederland aangeboden wordt.

Dit komt met name door de implementatie van het Liebenau-principe, wat inhoudt dat de focus ligt op het creëren van circulaire meergeneratie-buurten die levensloopbestendig zijn. In Duitsland zijn er al tientallen dorpen die op deze manier zijn ingericht. In Liebenau dorpen staat sociale samenhang en omkijken naar je medemens centraal. Dit houdt in dat zorg en wonen hier worden samengevoegd: alle rangen van de samenleving wonen samen op het Oranjepark en dragen zorg voor elkaar. Of je nu jong of oud bent, een verstandelijke beperking hebt of niet, in het Oranjepark ben je welkom zoals je bent. Juist dit uitgangspunt helpt vereenzaming onder senioren te voorkomen.

Of je nu jong of oud bent, een verstandelijke beperking hebt of niet, in het Oranjepark ben je welkom zoals je bent.

“Het uitgangsprincipe is simpel: we streven naar welzijn, er voor elkaar zijn en teruggaan naar de dorpse verbondenheid,” aldus Ton Hoogendoorn, manager vastgoed binnen Zorggroep Noordwest-Veluwe. Om dit te faciliteren komen er naast het Kroondomein verschillende soorten woningen op het Oranjepark: sociale huurwoningen, vrije sector koopwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen zullen straks te vinden zijn in de buurt.

Neem contact op met onze expert Peter

Het doel
Zorggroep Noordwest-Veluwe is een maatschappelijke organisatie en maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen staat daarom ook hoog in het vaandel bij hen. Er is momenteel veel discussie over energietransitie gaande. Hier wordt binnen de Zorggroep veel aandacht aan besteed. Zo hebben zij onder andere een duurzame nota. Vanuit de overheid worden er namelijk steeds striktere eisen gesteld aan het energieverbruik in Nederland, zowel zakelijk als particulier. Huizen moeten gasloos worden en nieuwbouw moet voornamelijk gebruik gaan maken van hernieuwbare energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen.

Tijdens de realisatie van het Kroondomein lag de focus daarom op het zo energiezuinig mogelijk maken van het pand, met als insteek dat als de bouw van het pand nu goed aangepakt werd, ze hier later profijt van zouden hebben. Naast het feit dat dit duurzaam, en dus ook financieel gezien een slimme zet is, zorgt deze ‘groene nieuwbouw’ er ook voor dat de Zorggroep recht heeft op verschillende soorten subsidies: “een plan zoals dit is namelijk erg lastig te realiseren binnen de tarieven die de Zorggroep krijgt,” aldus Hoogendoorn. Dit is waarvoor Direction Subsidieadviseurs werd ingeschakeld.

Een van de voornaamste doelen was de realisatie van een energieneutraal gebouw

De oplossing
Binnen de Zorggroep wist men niet goed voor welke zaken zij subsidie aan konden vragen, omdat zij intern niet de juiste kennis bezaten en het project dusdanig groot was. DIRECTION werd ingeschakeld om zich in de materie en het plan te verdiepen om te achterhalen of er daadwerkelijk subsidiabele aspecten te vinden waren. Voor het aanvragen van subsidies moet altijd de juiste vertaalslag van toegepaste techniek naar passende subsidies en fiscale regelingen gemaakt worden. Om dit te bewerkstelligen heeft DIRECTION nauw samengewerkt met de projectontwikkelaar, installatiebedrijven, financiële instellingen, de bouwer van het project, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Al snel werd duidelijk dat de Zorggroep met dit project aanspraak op verscheidene subsidies mocht maken.

DIRECTION is echt een partner in business waar je op kunt bouwen

Zo heeft DIRECTION verschillende duurzaamheidssubsidies voor de Zorggroep kunnen bedingen via de regelingen EDZ 2018 (Subsidieregeling energiebesparende maatregelen en Duurzame energie bij Zorginstellingen 2018), ISDE (De Investeringssubsidie Duurzame Energie) en SDE+ (Subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie). Daarnaast krijgt het zorgcomplex een fiscale winstkorting via de MIA-regeling. Volgens Peter Burgers van DIRECTION was het tijdens dit project “echt een sport” om alle subsidiemogelijkheden te vinden en deze zoveel mogelijk te combineren om het maximale uit de toegestane financiële steunmogelijkheden te halen.

Bij de Zorggroep zijn ze erg positief over de samenwerking. Richard van Hussel, manager Finance & Control licht toe: “Peter en Heidi verdiepen zich echt in je organisatie. Ze dragen de zorg en onze organisatie duidelijk een warm hart toe. Zij gaven zowel subsidie als fiscaal advies en beiden doen ook uit eigen initiatief en zonder problemen extra dingen. Ze zijn echt een partner in business in plaats van een leverancier. Dat werkt heel fijn, want als je zelf niet thuis bent in de materie moet je kunnen bouwen op een partner. Daarnaast is het No Cure No Pay principe dat zij hanteren een fijne en eerlijke manier van zakendoen.”

 

 

 • Hoeveel kost het me om jullie in te schakelen?

  Vraag
 • Ik probeer zelf een aanvraag in te dienen, maar ik loop vast in het proces. Kunnen jullie me alsnog helpen?

  Vraag
 • Ik wil iets ontwikkelen wat al wel bestaat maar ik doe het anders, is dat nieuw genoeg?

  Vraag WBSO
 • Kan ik bij jullie ook terecht voor subsidies die niet op jullie website staan vermeld?

  Vraag
 • Mag ik subsidie aanvragen voor een project waar ik al mee begonnen ben?

  Vraag WBSO
 • Waar krijg ik precies subsidie voor?

  Vraag WBSO

Laatste nieuws.

 • Vlaggen Hezelburcht GroepNieuws

  DIRECTION Subsidieadviseurs sluit zich aan bij de Hezelburcht Groep

 • Nieuws

  Belangrijkste subsidienieuws Prinsjesdag 2022