WBSO helpt Reukema innoveren

“We trekken met DIRECTION samen op om ons doel te behalen”

Anco Vos

Cases

Aan de Lorentzkade in Harderwijk ligt Reukema. Al meer dan 100 jaar een groothandel in staalschroot en non-ferrometalen als koper en aluminium. Tegenwoordig verwerkt het bedrijf ook (schroot)materiaal en verhandelt dat naar afnemers binnen Europa en Azië. Om hun plannen op het gebied van duurzaamheid en innovatie te kunnen realiseren, klopten de Harderwijkers aan bij DIRECTION subsidieadviseurs.

Focus op Europa

CFO Anco Vos: “Sinds 2002 neemt de vraag naar schrootafval sterk toe. Dit komt door de groeiende handel in China. Omdat de regelgeving in China strenger is, focussen we ons tegenwoordig meer op Europa. We werken met drie categorieën materiaal: consumptie (autowrakken en dergelijke), constructie (uit sloop van gebouwen) en industrie (restafval van fabrieken). Dit wordt bij ons gebracht, of we halen het zelf op. Na het wegen en keuren geven we de klant advies en verkopen we het materiaal weer. Zo leveren we schroot dat aluminium bevat aan een smelterij, die levert aan autobedrijven.

Neem contact op met onze expert Peter

Duurzaamheid en innovatie

Door strengere regelgeving en door andere behoeftes van de klant, ligt de focus steeds meer op duurzaamheid en innovatie. Denk aan de circulaire economie, waarin grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk moeten worden hergebruikt. Dat vroeg nogal wat van ons. Maar inmiddels leveren we een mooie bijdrage door al het materiaal te recyclen.

AI en Robotics

Om de productie en handsortering in Azië te beperken zijn we druk bezig op innovatief vlak. Samen met de TU Delft werken we aan scanapparaten en AI- en Robotgestuurde sorteerlijnen. Hiermee kunnen we het materiaal dat binnenkomt eenvoudig en snel sorteren. Met AI en Robotics kunnen we goedkoop, nauwkeurig en snel (ver)werken.” We zijn nu nog aan het testen, maar we hopen dat we het medio 2020 kunnen implementeren.”

Subsidie voor speur-en ontwikkelingswerk

Bedrijven die investeren in speur- en ontwikkelingswerk, om zo processen, programmatuur en producten te verbeteren, kunnen aanspraak maken op de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Anco Vos: Wij wisten vanaf het begin dat we hiervoor een subsidieadviesbureau zouden inschakelen. Het is verstandig om dit uit te besteden aan iemand die kennis heeft van het onderwerp, betrokken is en de subsidie daadwerkelijk voor je binnenhaalt. Peter doet dit erg goed.”

Tevreden met DIRECTION

Eerst werkte Reukema met een bureau verder van huis, maar inmiddels is het bedrijf overgestapt naar DIRECTION. Vos: “Vooral de kleinschaligheid vinden we prettig. Het is geen grote, onpersoonlijke organisatie. Ze hebben oog voor je bedrijf en zijn flexibel. Die individuele aandacht is echt een pluspunt. De lijnen zijn kort en het voelt alsof we écht een partnerschap hebben. We trekken samen op om het beoogde doel te halen. En het resultaat mag er zijn. Door onze (doorlopende) samenwerking met DIRECTION mogen we inderdaad de WBSO-subsidie gebruiken voor het ontwikkelen van innovatieve robots en apparatuur.”

 

Interesse? Wij gaan direct voor je aan de slag.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde subsidies